Nieuws.

Nancy Lamerigts, 07-09-2022

‘De cijfers liegen niet’: endoscopie wordt prominenter bij de volgende generatie wervelkolomchirurgen

Afgelopen week publiceerde Alan Condon in Becker’s Spine Review een interessant artikel met de meningen van een aantal wervelkolomchirurgen over van de rol en potentie van endoscopie binnen de spinale chirurgie vanuit het Amerikaanse perspectief. Maar veel van onderstaande meningen gaan ook op voor de Nederlandse situatie, zoals resistentie tot verandering (bij de oudere garde) en de vraag vanuit de patiënt omdat deze intuïtief aanvoelt dat een operatie op de minst invasieve zou moeten worden uitgevoerd, met name omdat dit ook al algemeen geaccepteerd is bij de buikoperaties en artroscopieën. Als mensen weten dat het beschikbaar is gaan ze er zelf om vragen. Overeenkomstig met de VS draait het algemene debat in Nederland ook om kosten, efficiëntie, leercurve en vergoeding. Hieronder kun je de Nederlandse vertaling van het artikel lezen.

Veel artsen zien endoscopische wervelkolomchirurgie als een belangrijke groeimogelijkheid in de komende vijf jaar, maar beweren dat de VS meer endoscopische trainingsprogramma’s nodig heeft en dat de vergoedingsstructuur moet worden verbeterd.

Vier wervelkolomchirurgen vertelden Becker’s waarom ze verwachten dat endoscopische wervelkolomchirurgie in de toekomst prominenter zal worden:

Stewart Kerr, MD. Orthopedische specialisten van Seattle: Een van de grote kansen [om te groeien] wordt endoscopische wervelkolomchirurgie en robotica. Als ik een patiënt heb met een grote thoracale hernia, vereist de conventionele manier om dat te behandelen vaak een vrij substantiële resectie waarbij je misschien zelfs delen van de rib moet wegnemen om effectief toegang te krijgen tot de decompressie.

Nu hebben we endoscopische wervelkolomtechnieken waarmee we dit echt kunnen doen via een meer minimaal invasieve procedure waarbij je direct naar de pathologie kijkt en die direct weghaalt van de gecomprimeerde neurale structuur, met name het ruggenmerg. Ik denk dat dat veel veiliger kan worden bereikt door sommige van de technologieën, zolang de individuen die de procedure uitvoeren, een zeer, zeer grondig adequaat trainingsregime hebben ontvangen en zich bewust zijn van het punt waarop ze dit veilig kunnen doen. Dus ik denk dat dat een hele grote kans is die we de komende drie tot vijf jaar zullen zien ontstaan.

Saqib Hasan, MD, Golden State Orthopedics and Spine (Oakland, Californië): Endoscopische wervelkolomchirurgie is al een wereldwijd fenomeen en de cijfers liegen er niet om. Elk jaar zie ik een gestage toename van het aantal publicaties over endoscopische technieken en het aantal chirurgen dat endoscopische technieken gebruikt. Er zijn talloze publicaties die de hoge mate van acceptatie van deze technieken in Europa en Azië benadrukken. De VS is lastig omdat veel van de “oude garde” resistent zijn tegen verandering. Het algemene debat draait meestal om kosten, efficiëntie, leercurve en vergoeding. Interessant is dat een recente gerandomiseerde gecontroleerde studie uit Nederland heeft aangetoond dat endoscopische wervelkolomchirurgie mogelijk meer kosteneffectief is dan open technieken als we kijken naar Quality-adjusted-life-years. Hoe dan ook, het is intuïtief voor patiënten om een ​​operatie te willen laten uitvoeren door een miniatuurcamera. Ze zijn dat idee al gewend van arthroscopische en laparoscopische chirurgie.

Michael Gallizzi, MD. De Steadman Clinic (Vail, Colo.): De verplaatsing van wervelkolmbehandelingen naar poliklinische instellingen zal deze verandering stimuleren, omdat [endoscopische wervelkolomchirurgie] aanzienlijk minder ontwrichtend is. Ik denk eerlijk gezegd dat als mensen weten dat het beschikbaar is, consumenten het gaan eisen. We hebben ook steun van de industrie nodig. We hebben grote spelers in de industrie en bedrijven in medische apparatuur nodig om echt op te treden en grote trainingsprogramma’s te starten om meer mensen te interesseren en hen de vaardigheden bij te brengen. Een chirurg wil de technologie niet introduceren zonder de juiste opleiding erachter.

Hoezeer het me ook pijn doet om dit te zeggen, permanente educatie is echt, en je moet buiten je werk tijd vrijmaken en blijven trainen. Wat ik doe, is dat ik persoonlijke tijd vrijmaak om te gaan leren of trainen met andere chirurgen. Chirurgen komen bij mij op bezoek en ik bezoek andere chirurgen. Ik denk dat het heel belangrijk is om echt ruimdenkend te zijn en te zoeken naar verschillende manieren om de resultaten voor de patiënt te maximaliseren. Als je de afgelopen 10 jaar een wervelkolomoperatie op dezelfde manier hebt uitgevoerd, denk ik niet dat dat in de toekomst zal veranderen.

Vik Mehta, MD. Hoag (Newport Beach, Californië): De invoering van endoscopische spinale procedures voor de meest voorkomende degeneratieve aandoeningen van de wervelkolom heeft meer patiënten de mogelijkheid gegeven om af te zien van open wervelkolomchirurgie ten gunste van minimaal invasieve procedures. Dit heeft de deur geopend voor patiënten die anders misschien niet in aanmerking zouden zijn gekomen voor een operatie om procedures te ondergaan die hun kwaliteit van leven herstellen. De komende jaren zal er meer aandacht komen voor minimaal invasieve technieken die patiënten verlichting bieden van rugpijn met kortere ziekenhuisopnames en snellere hersteltijden.

Klik op de link voor originele artikel:https://www.beckersspine.com/spine/item/55138-the-numbers-don-t-lie-endoscopy-to-become-more-prominent-among-next-generation-of-spine-surgeons.html

Meer nieuws.