Nieuws.

Nancy Lamerigts, 26-03-2025

Endoscopisch opereren: een wetenschappelijk bewezen doorbraak in spinale chirurgie

De toekomst van spinale chirurgie begint vandaag

De wereld van spinale chirurgie is volop in beweging. Een baanbrekende techniek die steeds vaker de aandacht trekt is de Full-Endoscopic Spine Surgery (FESS) oftewel Volledig-Endoscopische Spinale Chirurgie (VESC). Twee recente grootschalige studies, die gebruik maakten van propensity score matching, bevestigen dat endoscopische wervelkolomchirurgie niet alleen zorgt voor betere resultaten, maar ook een wezenlijk verschil maakt voor patiënten én ziekenhuizen ten opzichte van de traditionele chirurgische behandeling. Tijd dus om als chirurg en ziekenhuis deze techniek serieus te omarmen.

Minder invasief, minder complicaties

Met de endoscoop wordt gebruik gemaakt van een kleine incisie zonder uitrekken van de wondranden, wat de weefselschade minimaliseert. In tegenstelling tot traditionele technieken biedt deze methode een opmerkelijke reductie in heropnames binnen 30 dagen: slechts 1,1% bij endoscopische chirurgie versus ruim 4,5% bij open, dan wel minimaal invasieve chirurgie. Een indrukwekkend verschil dat zich direct vertaalt in minder belasting voor patiënten én lagere zorgkosten. Heropnames bij traditionele chirurgie zijn vaak te wijten aan complicaties zoals infectie, embolie, trombose en wondproblemen. Bovendien is het aantal chirurgische her-operaties bij endoscopische wervelkolomchirurgie vergelijkbaar met dat van traditionele technieken en gerelateerd aan een hernia recidief en CSF-lekkage.

Extreme daling van wondinfecties

Eén van de meest opvallende voordelen van de endoscopische methode is de spectaculaire vermindering van chirurgische wondinfecties. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat het infectierisico met de endoscoop bijna nihil is (0,001%) ten opzichte van 1,1% bij traditionele chirurgie. Dit betekent een ongekende verlaging van 16 keer (!) het infectierisico, ongeacht of patiënten ouder zijn of co-morbiditeiten hebben zoals diabetes of hart- en vaatziekten.

Hoe kan dit? Volledig Endoscopische Spinale Chirurgie werkt via een kleine toegang, waarbij voortdurend gespoeld wordt met steriele vloeistof. Dit voorkomt infecties door lucht- en huidflora en zorgt ook voor een helder, scherp en overzichtelijk operatieveld, uitvergroot op een TV scherm.

Kostenreductie en patiënttevredenheid

Endoscopische wervelkolomchirurgie betekent minder complicaties, kortere opnameduur en een sneller herstel. Dit leidt tot minder zorgkosten, lagere antibioticaconsumptie en betere patiëntuitkomsten. Daarbij komt nog eens een verhoogde patiënttevredenheid: patiënten ervaren minder pijn, herstellen sneller en zijn eerder in staat hun dagelijks leven en werkzaamheden weer op te pakken.

Deze voordelen maken endoscopisch opereren aan de wervelkolom aantrekkelijk voor zowel patiënten als ziekenhuizen. Door het aantal heropnames en complicaties te verminderen, kunnen ziekenhuizen efficiënter werken en tegelijkertijd de kwaliteit van zorg verbeteren.

Belangrijke nuances

Hoewel deze voordelen indrukwekkend zijn, is het belangrijk enkele nuances uit deze studies mee te nemen:

  • Er is geen onderscheid gemaakt in de controlegroep tussen open en minimaal invasieve chirurgie.
  • Er zijn mogelijk verschillen in operatieve technieken en ervaringsniveau van chirurgen.
  • De follow-up periode van complicaties was beperkt tot 30 dagen, wat complicaties op de langere termijn kan onderschatten.
  • Functionele uitkomsten, zoals pijnverlichting en mobiliteit, werden niet meegenomen in de analyse.

Links naar de wetenschappelijke artikelen:

Mahan et al. 2023 Full-endoscopic spine surgery diminishes surgical site infections – a propensity score-matched analysis.

Leyendecker et al. 2024 Full-endoscopic spinal decompression or discectomy show benefits regarding 30-day readmission rates when compared to other spine surgery techniques: a propensity score matched analysis

Investeer in de toekomst van uw praktijk

Spinale chirurgie en daarmee ook de Volledig Endoscopische Spinale Chirurgie (VESC) blijft zich ontwikkelen en vereist constante vernieuwing en bijscholing. RiwoSPINE biedt uitgebreide cursussen voor chirurgen die deze techniek willen leren en perfectioneren. Met een mix van theoretische kennis en praktische skillslabs zorgen gerenommeerde internationale experts ervoor dat u snel en effectief aan de slag kunt gaan.

De ideale kans: Het Dutch Endoscopic Spine Symposium

Een uitstekende gelegenheid om de Volledig Endoscopische Spinale Chirurgie verder te ontdekken is het jaarlijkse Dutch Endoscopic Spine Symposium georganiseerd door RiwoSPINE en InSpine. Dit jaar vindt het plaats op 5 en 6 mei a.s. Dit symposium biedt u niet alleen de nieuwste inzichten en technieken, maar ook de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen via intensieve workshops met ervaren instructeurs. Momenteel zijn alle workshop plaatsen gereserveerd, maar is er nog een mogelijkheid om deel te nemen aan het interactieve Talking Dinner op maandag avond 5 mei. Voor aanmelding, neem contact op met madelon@inspine.nl.

Zet nu de stap naar FESS

De keuze voor Volledig-Endoscopische Spinale Chirurgie is duidelijk: betere patiëntresultaten, minder complicaties, aanzienlijke kostenbesparingen en verhoogde patiënttevredenheid. De toekomst is al begonnen. Zet vandaag de eerste stap en neem deel aan een van de gespecialiseerde cursussen of symposia van RiwoSPINE. Breng uw ziekenhuis en praktijk naar een hoger niveau en onderscheid u als een pionier in patiëntgerichte spinale chirurgie.

Gerelateerde producten.

Volledig Endoscopische Spinale operatie techniek

Volledige endoscopische decompressie voor de lumbale en cervicale wervelkolom, waarbij alle instrumenten worden toegepast onder directe controle van de endoscoop met een toegangsweg van minder dan 1 cm. Met de RIWO systemen kan gebruik gemaakt worden van interlaminaire, transforaminale en extraforaminale toegangswegen. Er is een specifieke module beschikbaar voor de behandeling van lumbale stenose en er is een systeem ontwikkeld voor een foraminotomie.

Meer nieuws.