Nieuws.

Nancy Lamerigts, 01-07-2022

InSpine stelt boek “Achter mijn rug” ter beschikking aan jonge patiënten met scoliosis

Een klein jaar geleden, om precies te zijn 4 juni 2022, is het boek “Achter mijn rug” van Deborah Herder gelanceerd bij het Dutch Scoliosis Centrum.

“Achter haar rug” zit een heel verhaal en dat deelt Deborah graag met lotgenoten die ook de diagnose scoliose hebben gekregen.

Ze geeft met het boek aandacht aan wat het betekent om een scoliose te hebben. Ook wat het betekent als je behandelingen ondergaat of geopereerd moet worden. Dit doet ze door ervaringsverhalen van meiden met scoliosis (inclusief haar eigen verhaal) te delen en deze verhalen te illustreren met prachtige begeleidende foto’s. InSpine vindt dit boek een belangrijke informatiebron voor jonge mensen en hun ouders die met deze diagnose geconfronteerd worden.

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel mensen in Nederland scoliose hebben; de schatting is tussen de 300.000 en 400.000 personen. En daar komen jaarlijks 4000 mensen bij die deze diagnose krijgen, voor het overgrote deel kinderen. 1 op de 25 kinderen krijgt hiermee te maken. Een kleine 10.000 mensen krijgt een behandeling hiervoor in het ziekenhuis (denk aan een brace al dan niet in combinatie met oefentherapie) en 10% hiervan moet op een gegeven moment een operatie ondergaan. Dat zijn flinke getallen!

Het gehele scoliose behandeltraject is belastend, en het is belangrijk dat jonge patiënten goed geïnformeerd worden over deze aandoening en wat ze kunnen verwachten van de behandeling. Vandaar dat InSpine dit boek heeft verspreid onder alle chirurgen in Nederland die scoliosis behandelen. Patiënten kunnen via hun behandelend arts gratis een boek toegestuurd krijgen.

Meer nieuws.