Nieuws.

Nancy Lamerigts, 29-04-2024

Is het einde van ACDF nabij?

In het snel evoluerende veld van wervelkolomchirurgie zoeken professionals naar minder invasieve, effectievere methoden om pijn te verlichten en functionaliteit voor patiënten met cervicale spinale stenose (CSS) te verbeteren. Een recente studie van Li et al. onderzocht twee chirurgische opties: volledige endoscopische laminotomie decompressie en de traditionele anterieure cervicale discectomie en fusie (ACDF).

CSS is een veelvoorkomende aandoening die vooral ouderen treft, waarbij vernauwing van het wervelkanaal leidt tot zenuwcompressie en slopende symptomen zoals pijn en gevoelloosheid. Als conservatieve behandelingen zoals fysiotherapie of medicatie falen, is chirurgie vaak onvermijdelijk om verdere neurologische achteruitgang te voorkomen.

De gouden standaard, ACDF, omvat het verwijderen van de aangetaste tussenwervelschijf en botaangroei op de randen van de wervellichamen via de voorkant van de nek. Vervolgens wordt deze gestabiliseerd met een cage. Ondanks de effectiviteit bij decompressie en stabilisatie, kan ACDF leiden tot aangrenzende segmentdegeneratie (welke potentieel wederom een operatie noodzakelijk maakt) en beperkte nekmobiliteit.

Volledige endoscopische laminotomie decompressie, uitgevoerd via de achterzijde van de nek, vereist een kleine incisie voor een endoscoop, gevolgd door gerichte decompressie. Deze methode belooft minder weefselschade, sneller herstel en behoud van de mobiliteit van de wervelkolom.

Li et al. heeft een retrospectieve, vergelijkende studie (op propensity score afgestemd) uitgevoerd met een inclusie van 84 patienten uit een groep van 138 patiënten.

De bevindingen in een nutshell:

  1. Sneller herstel en minder trauma:

De endoscopische groep benodigde een aanzienlijk kortere operatietijd, vertoonde minder bloedverlies en had een korter ziekenhuisverblijf in vergelijking met de ACDF-groep.

  1. Effectieve pijnbestrijding:

Beide methoden verbeterden de postoperatieve pijn en functionele scores aanzienlijk, waarbij de endoscopische benadering superieure korte-termijn resultaten liet zien.

  1. Behoud van mobiliteit:

De endoscopische techniek toonde minder impact op de kinematica van de cervicale wervelkolom, waardoor het risico op degeneratie van aangrenzende segmenten mogelijk werd verminderd – een veel voorkomende complicatie bij ACDF.

Het onderzoek van Li et al. suggereert dat volledige endoscopische laminotomie-decompressie een effectief en minder invasief alternatief is voor ACDF voor de behandeling van CSS, met name gunstig voor patiënten die sneller herstel nodig hebben zonder de extra risico’s van traditionele fusiemethoden. Deze studie benadrukt niet alleen de vooruitgang in technieken voor spinale chirurgie, maar onderstreept ook het belang van gepersonaliseerde behandelplanning, rekening houdend met de specifieke toestand en levensstijlbehoeften van de patiënt.

Voor medische professionals blijft het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen en ervoor te zorgen dat patiënten de meest geavanceerde en minst verstorende behandelingen krijgen die beschikbaar zijn.

Referentie: Li T., et al. “Full endoscopic laminotomy decompression versus anterior cervical discectomy and fusion for the treatment of single-segment cervical spinal stenosis: a retrospective, propensity score-matched study.” Journal of Orthopaedic Surgery and Research, 2024.Li et al. 2024 ACDF versus cervical endoscopic decompression

 

Meer nieuws.