Nieuws.

Nancy Lamerigts, 11-11-2020

3e generatie vertebroplastiek met SpineJack succesvoller door beter herstel van hoogte en alignment

Sinds kort zijn verschillende soorten vertebroplastiek implantaten beschikbaar voor het ondersteunen en ophogen van ingezakte wervellichamen. Met dit type permanent ingebrachte implantaten, kunnen goedaardige en kwaadaardige compressiefracturen van de wervelkolom behandeld worden, met de intentie om de vertebrale hoogte en sagittale balans van de wervelkolom te herstellen.

In het recent verschenen review van Manz et al. (2020) wordt een gedetailleerde beschrijving gegeven van deze augmentatie implantaten inclusief de beschikbare klinische data. De implantaten die de in deze review zijn opgenomen zijn vertebral body stenting (VBS), het KIVA systeem en de SpineJack; het merendeel van de klinische data betreft langere termijn follow up RCT’s met de veel gebruikte BallonKyphoPlasty (BKP) als vergelijkingsgroep.

Klik hier voor meer informatie over SpineJack

Alle drie de technieken met permanente implantaten leveren op de korte en langere termijn een significant herstel op van vertebrale hoogte en vermindering van pijn in vergelijking met de traditionele vertebroplastiek en kyphoplastiek. De correctie is beter met behulp van het SpineJack implantaat door de directe craniocaudale expansie. Hierdoor is er een beter herstel van de sagittale balans en een reductie van de kyphotische deformiteit. Bijkomstig voordeel is dat dit implantaat geschikt is voor alle type compressie fracturen, inclusief die casussen met een niet-intacte posterieure wand.

Klik hier voor abstract review Manz et al. 2020 Vertebral augmentation with spinal implants: third-generation vertebroplasty

Meer nieuws.