Nieuws.

Nancy Lamerigts, 30-09-2021

Neurochirurgen in het OLVG opereren rug hernia’s via volledig endoscopische methode

Het OLVG heeft als topklinisch ziekenhuis al vele jaren een grote expertise in de wervelkolomchirurgie. De vakgroep neurochirurgie is altijd in ontwikkeling om de meest adequate operatietechniek en zorg aan te bieden en waar mogelijk om op de minst invasieve wijze aan de rug of nek te opereren. Afgelopen week heeft een toegewijd team, waaronder de neurochirurgen van het OLVG, dr. Gert Joan Bouma, drs. Michiel Lequin en drs. Ricardo Feller en de OK-team specialisten Tanja van Hees en Magda van der Vlugt de volledig endoscopische wervelkolom chirurgie binnen het OLVG geïntroduceerd.

Beste zicht, minste schade, snelste herstel

Op dit moment is met de endoscoop de minst invasieve behandeling van een hernia en stenose van de onderrug en nek mogelijk. De voordelen van het gebruik van volledig endoscopische chirurgie voor bepaalde wervelkolomaandoeningen zijn dat de stabiliserende structuren – ligamenten, spieren, bot – vrijwel onaangetast blijven tijdens de operatie. Er is een minimaal risico op infectie, minder littekenweefsel, minder wond- en spierpijn en daarmee een snellere terugkeer in het dagelijkse leven.

“Door het gebruik van de endoscoop met de geïntegreerde innovatieve instrumenten en een continue helder en scherp zicht op het operatiegebied via het 4K scherm ben ik in staat om zeer nauwkeurig de oorzaak van de zenuwbeklemming aan te pakken. Dit gecombineerd met kleinst mogelijke incisie en afwezigheid van spierschade maakt dat de patiënt meestal binnen enkele uren zonder beenpijn weer mobiel is”, aldus dr. Bouma.

Voorlopers in endoscopische behandelingen

Binnen Nederland is de endoscopische behandeling van rug aandoeningen in opkomst en de neurochirurgen van het OLVG mogen dan ook met recht als voorlopers worden gezien met de implementatie van deze behandelmethode. “Het is spectaculair om de minst invasieve chirurgie te kunnen bieden met het grootste onmiddellijke voordeel voor de patiënt,” zei Bouma. “De reden waarom ik enthousiast de procedure geïntroduceerd heb binnen het OLVG, is omdat ik patiënten met de endoscopische operatie dezelfde voordelen kan bieden als een meer invasieve procedure, maar wel met een kleinere incisie, minder postoperatieve pijnklachten en minder kans op complicaties. Door de korte opnameduur, minder kans op complicaties en sneller herstel van de patiënt zit er ook een economisch voordeel aan deze behandeling, wat uiteraard in de huidige tijd een belangrijke parameter is”. Dr. Gert Joan Bouma en collega’s hebben bijzondere expertise in de wervelkolomchirurgie en voor deze operatietechniek heeft het OLVG een regio overstijgende functie.

Meer nieuws.