Nieuws.

Nancy Lamerigts, 24-11-2020

De verwachtingen van chirurgen nauwkeuriger dan de verwachtingen van patiënten na lumbale wervelkolomoperatie

Lage rugpijn is complex en vereist een nauwkeurige diagnose en een zorgvuldige afweging van behandelingsopties. Mechanische problemen, zoals spierspanning door zwaar tillen of draaien, een plotselinge schok bij een auto-ongeluk, een hernia door overbelasting van de discus of gewrichtsdegeneratie als gevolg van artrose, zijn typische oorzaken van lage rugpijn. De meeste patiënten hebben geen operatie nodig en worden behandeld met medicijnen om pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. Chirurgische opties worden overwogen voor rugpijn die niet op andere therapieën reageert.

Er is de afgelopen 20 jaar enorme vooruitgang geboekt in de chirurgie van de wervelkolom, met behulp van onder andere minimaal invasieve en robotachtige benaderingen, nieuwe implantaten en bottransplantatiemethoden. Er kan nogal een discrepantie optreden wat betreft de waargenomen postoperatieve klinische verbetering en objectivering middels beeldvormende technieken bij sommige patiënten die het niet goed doen in vergelijking met andere patiënten met vergelijkbare aandoeningen die dezelfde operaties hebben ondergaan en een goed resultaat rapporteren.

Om de kloof tussen verwachtingen en door de patiënt gerapporteerde uitkomsten te begrijpen, werd de HSS Lumbar Spine Surgery Expectations Survey ontwikkeld met input van honderden patiënten over de chirurgische uitkomstfactoren die voor hen het belangrijkst zijn.

Volgens deze longitudinaal cohortstudie door onderzoekers van Hospital for Special Surgery (HSS) waren de preoperatieve verwachtingen van chirurgen nauwkeuriger dan de verwachtingen van de patiënten bij het voorspellen van door de patiënt gerapporteerde uitkomsten twee jaar na een operatie aan de lumbale wervelkolom.

Over het algemeen waren chirurgen en patiënten het eens over dezelfde verbeterpunten. De verwachtingen over de mate van verbetering liepen echter uiteen. Chirurgen verwachtten dat een operatie zou leiden tot een kleine, matige of veel verbetering, op basis van hun klinische expertise bij het behandelen van honderden patiënten. 84 procent van de patiënten had echter hogere verwachtingen dan hun chirurgen, en verwachtten vaak volledige verbetering. De onderzoekers interviewden patiënten over de bron van hun verwachtingen en ontdekten dat ze de begeleiding van hun chirurgen hadden aangevuld met informatie die ze hadden verkregen van familie, vrienden, collega’s en internet.

Deze studie onderstreept dat er ruimte is voor verbetering in de voorlichting van de patiënt en dat patiënten moeten vertrouwen op de expertise van hun chirurg bij het formuleren van verwachtingen van lumbale wervelkolomoperaties.

Klik hier voor abstract Manusco et al Spine 2020

Meer nieuws.