Nieuws.

Nancy Lamerigts, 30-06-2023

Laatste dag van Scoliosis Awareness Month….. Waarom dan nu nog een post?

Laatste dag van Scoliosis Awareness Month……… Waarom dan nu nog een post?

Omdat niet vaak genoeg de ernst van deze aandoening benadrukt kan worden.

En omdat niet vaak genoeg benadrukt kan worden dat een vroegtijdige diagnose bij jonge kinderen en tieners veel fysieke en emotionele belasting en pijn kan voorkómen. Als er door deze post maar één kind sneller wordt gediagnostiseerd en daarmee op tijd behandeld wordt, waardoor veel problemen voorkomen worden, dan is onze missie bij InSpine al geslaagd #diepinspine #scoliosis #awareness.

Gelukkig zijn er in Internationaal en in Nederland een aantal instanties actief om de bewustwording rondom scoliose te bevorderen, en niet alleen in de maand juni @scoliosisresearchsociety @SRS-EU  @Vereniging van scoliosepatiënten (@VvS).

Nog even op een rij waarom Scoliose Awareness Maand belangrijk is:

  1. Vroege detectie is noodzakelijk

Een juiste behandeling heeft een significante impact op het functioneren op jonge leeftijd, maar verbetert ook de prognose op lange termijn, op volwassen leeftijd. Daarmee is vroege detectie heel belangrijk. Regelmatige screening op standsafwijkingen van de wervelkolom op scholen en bij sportverenigingen spelen een cruciale rol bij het identificeren van scoliose op jonge leeftijd. Bij vroegtijdig opsporing kan een specifiek oefenprogramma, eventueel in combinatie met een brace, snel worden gestart, waardoor de progressie van de verkromming wordt afgeremd en verminderd en een operatie mogelijk kan worden voorkomen. Het @Dutch Scoliose Centrum levert met hun expertise fantastische ondersteuning in het conservatieve scoliose behandeltraject.

  1. Kennis geeft gepaste steun en voorkomt stigmatisering

Het is ook belangrijk dat de kennis over scoliose bij het grotere publiek toeneemt. Scoliose is geen ‘goedaardige’ verkromming van de rug, die vanzelf over gaat. Het voorlichten van onze maatschappij, inclusief ouders, leraren en zorgverleners, over de tekenen, symptomen en beschikbare behandelopties kan helpen misvattingen en stigma’s in verband met scoliose weg te nemen. Door een beter begrip van deze aandoening neemt de empathie en steun voor deze kinderen toe. Het zorgt er ook voor dat ze de zorg, middelen en emotionele hulp krijgen die ze nodig hebben.

  1. Kracht van community

Scoliose kan een zeer grote invloed hebben op het zelfrespect en het emotionele welzijn, vooral tijdens de adolescentie – een kritieke periode van zelfontdekking en persoonlijke groei. Een omgeving die medeleven toont en acceptatie bevordert, maakt dat mensen met scoliose mondiger worden en zich gewaardeerd voelen. Het aanmoedigen van open gesprekken, het aansluiten bij patiëntenverenigingen zoals Vereniging van scoliosepatiënten (VvS) en het delen van ervaringen via diverse media, zoals het boek #achtermijnrug van @Deborah Herder, bevorderen allemaal het gemeenschapsgevoel en kunnen een aanzienlijk verschil maken in het leven van mensen met scoliose.

Het boek #achtermijnrug van @deborahherder is voor scoliosepatiënten en hun familie verkrijgbaar bij InSpine door een email te sturen naar info@inspine.nl.

  1. Gezonde houding van levensbelang

Hoewel scoliose deze maand in het middelpunt van de aandacht staat, is het cruciaal te erkennen dat een gezonde wervelkolom voor iedereen relevant is, met of zonder scoliose. Het bevorderen van een goede houding, regelmatige lichaamsbeweging en het handhaven van een gezonde levensstijl zijn essentieel voor het voorkomen van wervelkolomgerelateerde problemen. Het is daarom belangrijk dat fysieke activiteit, sport die de core-stabiliteit, flexibiliteit en beweging bevordert, mensen van alle leeftijden ten goede komt, waardoor het risico op het ontwikkelen van aandoeningen van de wervelkolom, waaronder scoliose, wordt verminderd.

Meer nieuws.