Nieuws.

Nancy Lamerigts, 01-07-2023

De uitdaging van tekorten in medische hulpmiddelen. Hoe lossen we dit op?

Vandaag op de voorpagina van het AD een grote kop “Ziekenhuizen komen dagelijks medische hulpmiddelen tekort”.

En dat zorgt voor veel problemen: de continuïteit in zorg loopt spaak, operaties worden afgezegd, alternatieven zijn niet geschikt of te duur. Inkoopafdelingen van ziekenhuizen hebben zelfs extra personeel moeten aannemen om de zoektocht naar alternatieven mogelijk te maken. Frustrerend en eigenlijk onacceptabel.

Maandag a.s. start onder aanvoering van Gerwin Meijer een proef met het meldpunt “Zorginkoop Netwerk Nederland”, waar ziekenhuizen kunnen aangeven waaraan ze een tekort hebben. Er wordt een database gecreëerd met geschikte alternatieven, maar het blijft volgens Meijer lastig omdat het onvoorspelbaar is en een tekort niet te voorzien is. Volgens Lonneke Boer, coördinator van het meldpunt, wordt het beschikbaarheidsprobleem niet opgelost maar wel werkbaar gemaakt.

Uiteraard wil niemand dat de patiënt de dupe wordt. Maar ook niet de arts of verpleegkundige die in één keer met alternatieven te maken krijgt die een hele andere handeling en training eisen of niet aan de gewenste kwaliteit voldoen.

Waardoor komen deze tekorten? Onder andere door problemen in de productie door tekorten aan grondstoffen. Maar ook door de veranderde Europese wet- en regelgeving rondom medische hulpmiddelen. De hoger gestelde eisen creëren naast een bureaucratische tijger en capaciteitsproblemen bij de notified bodies, ook een verdwijnen van 27% van het assortiment, waardoor de continuïteit in leveranties steeds verder wordt gefrustreerd. De huidige geopolitieke factoren, handelsgeschillen en natuurrampen maken het probleem alleen nog maar nijpender

Hoe pakt Inspine zijn verantwoordelijkheid als het gaat om leveringsbetrouwbaarheid en snelheid?

Als onafhankelijk distributeur hebben wij goede relaties met onze toeleveranciers @Stryker Spine @Stryker Interventional Spine @RIWOspine @icotec @Medicon @Kuros Biosciences @implanet.

Planning van voorraad is één, maar InSpine is één van de weinigen in de Nederlandse wervelkolomchirurgiemarkt, die ondanks de prijsdruk, ook nog zélf voorraadhoudend is. Dat betekent dat we altijd anticiperen op de activiteiten van onze chirurgen en ziekenhuizen en zelden of nooit leveringsproblemen hebben. We zijn dan ook niet voor niets Diep in Spine, Diep in Toewijding en Diep in Relatie.

Wij staan altijd klaar om in gesprek te gaan om nog meer oplossingen te ontwikkelen om de continuïteit en de kwaliteit van de gezondheidszorg te waarborgen.

Meer nieuws.