Nieuws.

Nancy Lamerigts, 25-10-2023

InSpine en kaakchirurgie; waar komt die combi vandaan?

In eerste instantie niet een voor de hand liggende relatie. Maar we hebben elkaar gevonden in het optimaliseren van klinische resultaten bij osteotomieën, traumatische, neoplastische en congenitale botdefecten in het kaakgebied. En dat is een hele mond vol.

De verbindende factor: MagnetOs van Kuros Biosciences.

Sinds 2022 wordt MagnetOs naast autoloog bot onderzocht in de #ACROSTIC trial voor unilateral alveolar cleft repair (schisis). Waarom? Omdat MagnetOs wel eens veel voordelen zou kunnen hebben boven bot uit de bekkenkam. Nard Janssen is de principal investigator voor de deelnemende centra UMC Utrecht, Radboudumc, Academisch Medisch Centrum Amsterdam Universitair Medisch Centrum Groningen @Academisch Ziekenhuis Groningen en het Medisch Centrum Leeuwarden.

Wat maakt MagnetOs uniek voor de reconstructieve kaakchirurgie?

1.Geen autograft meer nodig.

MagnetOs heeft in meerdere gecontroleerde studies betere resultaten opgeleverd bij spinale fusies en het dichtgroeien van botdefecten vergeleken met autograft, de gouden standaard. Hierdoor zijn chirurgen niet meer afhankelijk van eigen bot van de patiënt. Dit levert financiële en logistieke voordelen op (geen extra ingreep om bot te oogsten uit de bekkenkam). Daarnaast voorkomt het een extra pijnlijke, mutilerende ingreep aan de bekkenkam. Vooral bij de jonge patiëntjes met een schisis is dit een heel groot voordeel.

2. Consistentie in kwaliteit en resultaat

Met MagnetOs heeft de chirurg toegang tot een consistente hoge kwaliteit van botregeneratie, verwerkt in een goed kneedbare putty die in voldoende hoeveelheden beschikbaar is. Hiermee kan de chirurg vertrouwen op een voorspelbaar klinisch resultaat.

3. Succesvol toegepast

MagnetOs bevordert actief de botregeneratie waar nodig. Het is succesvol toegepast bij tandheelkundige implantaten (bij deficiënt kaakbot), de reconstructie van traumatische, neoplastische en congenitale kaakdefecten en bij sinuslift procedures.

4. Spine versus kaak

Op het gebied van spinale fusie chirurgie heeft Magnetos inmiddels zijn strepen verdiend. Recent is ook voor de kaakchirurgen in een studie aangetoond dat MagnetOs een veelbelovende botvervanger is voor maxillaire sinusbodem augmentatie in vergelijking met autograft en een ander calciumfosfaat granulaat (Lukas van Dijk et al. 2023). van Dijk et al. Clin Oral Impl Res. 2023;001–19. (Dental-Maxillofacial)_PROMO_MAG_EU_012_23_R00

Bovenstaand reeds vermeld dat in 2022 de vergelijkende ACROSTIC RCT is gestart bij kinderen die een unilaterale schisis defect sluiting ondergaan. Deze studie is gestart omdat deze over het algemeen jonge patiëntjes te maken krijgen met significante postoperatieve pijn en comorbiditeit als gevolg van het oogsten van autoloog bot. De studie wil duidelijkheid krijgen of het gebruik van een osteoinductief calciumfosfaat (MagnetOs) net zo effectief is als het gebruik van een autoloog bottransplantaat uit de bekkenkam. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

https://classic.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05331456?term=janssen&cntry=NL&city=utrecht&age=0&draw=2&rank=1

Gerelateerde producten.

MagnetOs™

Voorspelbare fusie door de stimulatie van botgroei middels de unieke “NeedleGrip™” oppervlakte technologie die genezingsbevorderende immuuncellen (M2 Macrofagen) aantrekt.

Meer nieuws.